14 Ocak 2010 Perşembe

ELMALI KURABİYE




İkinci tarifim kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan elmalı kurabiye... Sık sık yapmaya çalıştığım bu lezzet çok sevilir ve tarifi çok istenmiştir öyle de olunca buraya eklenmeyi ve sizlerle paylaşılmayı hakediyor diye düşünüyorum.Fotoğraflar bikaç yıl öncesine ait ,ilk o zamanlar yaptığım şeylerin fotoğraflarını çekmeye başlamıştım hem bir gün bir blog açarsam diye hem de hoşuma gidiyordu fotoğraflarının bulunması. Tarife geçmeden bir konuyu aydınlatmak istiyorum benden özellikle Hatay ve Kastamonu yöresel lezzetlerini bekleyen arkadaşlar var aslında bunu bende isterim ama daha önce yapılmış ve fotoğrafı çekilmiş pek tarif yok elimde ancak yapıldıkça hatta ölçülü yapabilirsem tarif verebilirim biz 2 kişilik bir aile olduğumuz için her gün bikaç çeşit yemek yapmıyorum çünkü tüketilmiyor ve bunlar da her zaman orjinal tarifler ve yöresel lezzetler olmadığı için pek tarif veremiyorum, o yüzden affınıza sığınıyorum ve tarife geçiyorum.




MALZEMELER

Hamuru için;
250 gr. margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un...


Elmalı Harç için;

3 adet elma
4 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tarçın



YAPILIŞI

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini,sıvıyağı,yoğurdu,pudra şekerini en sonda elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.
Diğer yandan elmaların kabuklarını soyup rendeleyip şeker ve tarçınla beraber suyunu çekene kadar pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.Dilerseniz iyice dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz.
Hamuru 5 parçaya bölüp her parçayı merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açın ve 8 adet üçgen elde edecek şekilde kesin.Her üçgenin kalın yerine elmalı harçtan koyup rulo yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 175 -180 derece civarında bir sıcaklıkta pişirin,rengini çok değiştirmeden alın biraz ılıyınca üzerine pudra şekeri serpin. Afiyet olsun.




15 yorum:

aleyna dedi ki...

elinize sağlık.kim sevmezki bu kurabiyeyi

Saliha dedi ki...

nazıfecım merhabalar:)ellerıne saglık yenı denemeler yapsakta klasıkler agırlıgını korur:)fırın ısısı konusunda sayfama ekleme yaptım:)
burda bilgi paylaşımı ıcın varız:)tabııkıde ızın verırım ne demek:) yenı nefıs tarıflerını beklıyorum:D

nazife dedi ki...

Sevgili Aleyna, teşekkür ederim, benim de en sevdiğim kurabiye çeşididir desem abartmış olmam sanırım.Bir önceki yorumun sayaesinde seninle de tanışmış oldum hemen bloğunda göz attım maaşallah 2 çocuğa rağmen çok ta beceriklisin.Takipteyim.Sevgiler

Nazife dedi ki...

Sevgili Saliha, uzun zamandır takip ettiğim birinden yorum almak beni çok mutlu etti hoş geldin sayfama... Seninle ilgili bişeyler yazacaktım ama senin sayfana yazmak daha doğru geldi şimdi oraya gidiyorum. Ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.

Saliha dedi ki...

Nazıfecim,tabııkı hatırlıyorum yorumunu:)yorumunu okuyunca duygusallaştım,gözlerım yaşardı..ne kadar nazıksın,naifsin...
samimi ve iç ısıtan yorumun için çok teşekkürler...

bloğumda, guzel seyler paylaşmak, yorum kardeşliği degıl de gönul kardeslıgı yapmak ıcın varım ve bu arada bırkac ıyı dost edınır birde güzel şeyler oöğrenırsem ne mutlu bana:)....

yaptığım şeyleri elimden geldiğince anlatmaya açıklamaya çalışıyorum,resimliyorum,tabııkı her evin mutfagında farklı farklı malzemeler mevcut..bu sebebten bende tutan bir tarif, baskasında tutmaya biliyor:):)
fakat bunlarda ufak tefek ekleme ve çıkarmalarla düzelebilir bence:)yani bir bakıma tarifler deneyen kişilere göre değişikliğe uğrayabiliyor:):)

yorumunun güzelliği bende çene düşüklüğüne sebeb oldu :)guzel paylaşımlarda buluşmak ümidiyle:)

beste dedi ki...

merhabalar, ellerinize saglik cok guzel olmuslar. Bende verecegim yemek kursunda Turk tatlisi olarak bunu ogretecegim, cok guzel hepsi ayni boyda, benimkiler farkli farkli oluyor:)

nazife dedi ki...

Merhaba Beste Hanım, yorumunuz için teşekkür ederim. Yorumunuzdan sonra sitenize bi göz attım yurt dışında yaşadığınızı öğrendim ne güzel yemek kursu verecekmişsiniz. Size kolaylıklar dilerim, acaba başka hangi tarifleri öğreteceksiniz merak ettim, artık takip ederim sitenizden.

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik arkadasim...

Kurabiyeler nefis ama ben de yöresel tarifleri bekleyenlerdenim.:)

Muhabbetle...

Nazife dedi ki...

Canım benim, ben o açıklamayı zaten sana ithafen yazmıştım bunu biliyordum ama evde tarif verecek özellikte yöresel yemek ve ölçülü yemek yapmıyorum inşallah bloğum sayesinde ölçü kavramına alışacağım.İnşallah cumartesi Erzurumdan bizi ziyarete gelecek arkadaşımız için kayınvalidem etli ekmek yapacak (henüz kendinin de haberi yok yapacağından ama rica edince sağolsun kırmaz biliyorum. O zaman fotoğraf çekip eklerim. Sevgilerimle...

sumeyye dedi ki...

hoş geldın :)
bu arada elmalı kurabıyeyı cok severım ama kurabıye yapmayı cok sevmem..
ama bu goruntuler benı benden aldı yahu!

birsence dedi ki...

tatlım nesıl güzel gözüküyor kurabiyelerin..eşimde çok sever aslında tam zamanı bendemi yapsam acaba.ellerine sağlık tatlım..

Saliha dedi ki...

yorumunu okuyunca hemen kostum geldım:)gule gule gıdın gule gule gelın ıns nazıfecım..yurekten sevgılerımle....

ab-ı hayat dedi ki...

Bizim evde kimsenin hayır diyemeyeceği lezzetlerden bir tanesi bu kurabiyeler....Ellerine sağlık canım nefis görünüyorlar...


sevgiler....

Saliha dedi ki...

hoşgeldin sefa getırdın:))))

ab-ı hayat dedi ki...

Hoş geldin Nazifeciğim!Sanırım tatil için bir yerlere gitmiştin,ben de hiç sesi çıkmıyor diyordum:)))


sevgilerimi gönderiyorum...

Yorum Gönder

düşünceleriniz benim için değerlidir...